Dysfagie

bg-home

Dysfagie betekent dat de slikbeweging niet normaal verloopt. De slikbeweging komt tot stand door een samenwerking van meer dan 20 spieren en 5 verschillende zenuwen. Wanneer er een storing ontstaat in deze samenwerking kunnen er op problemen ontstaan.

Symptomen

Iedereen verslikt zich wel eens een keer, maar als dit vaak voorkomt of als er zich problemen voordoen op het gebied van eten, kauwen, hoesten e.d. is het nodig om een huisarts te raadplegen voor de juiste diagnose. Denk hierbij ook aan een droge mond, of juist veel speekselvloed.

Onderzoek

Allereerst zal onderzocht worden hoe het staat met de spierspanning en het gevoel in de mond en gezicht, ook naar de bewegingen van lippen, tong, wangen, gehemelte en kaken wordt gekeken. Indien nodig kan in overleg met een KNO-arts een slikvideo worden gemaakt. Tijdens deze video wordt er een contrastvloeistof ingeslikt die met röntgenstralen zichtbaar wordt. Op deze manier kan de KNO-arts precies zien wat er gebeurt tijdens het slikken en kauwen en de weg die de vloeistof vervolgt.

Oorzaak

Dysfagie kan ontstaan door verschillende oorzaken;

  • Neurologische problemen, bijvoorbeeld mensen die een beroerte hebben gehad.
  • Spierziekten, zwakte van de spieren en moeilijkheden om te kauwen.
  • Behandeling van hoofd-hals gebied door radiotherapie, bestraling of operatie.
  • Presbyfagie, slikstoornissen die ontstaan door het ouder worden, minder krachtige spieren en minder goede samenwerking van de spieren.

Behandeling

Allereerst zal de arts kijken naar de medicatie die worden ingenomen, misschien zijn er aanpassingen nodig. Verdere behandeling gebeurt door de logopedist die gaat bekijken hoe het probleem het beste aangepakt kan worden. Over het algemeen worden er oefeningen gedaan die de spieren sterker maken. De patiënt leert om problemen te vermijden, en wat hij/zij moet doen tijdens het verslikken. In overleg met de logopedist en eventueel een diëtist kan de voeding worden aangepast, bijvoorbeeld dranken mengen met een poeder om het te verdikken, het kleiner snijden van het eten of harde voeding vermijden. Al deze maatregelen kunnen helpen om verslikken te voorkomen.

Een heel enkele keer kan een slikstoornis worden verholpen met een operatie, dit komt echter bijna nooit voor.

Algemene tips;

  • Zorg dat de patiënt rechtop zit
  • Zet het bord niet te ver weg
  • Neem tijd en rust om te eten
  • Vermijd plakkerige etenswaren
  • Neem liever 2 kleine porties i.p.v. 1 groot portie

Reacties zijn gesloten.