E-health apps

mobile-phone-health-app

 

Interpolis

mobile-phone-health-appDe gezondheidszorg is de laatste jaren bij uitstek een markt die gebruik begint te maken van technologische ontwikkelingen. Ontwikkelaars van applicaties voor bijvoorbeeld een smartphone of tablet spelen hier op in door apps te maken waarmee je op allerlei manieren je gezondheid kunt bevorderen.

Zo heeft Interpolis bijvoorbeeld een gratis iPhone- en iPod app. Deze toepassing is voor iedereen die met een medisch consult te maken heeft. Zeker als je vaak naar de dokter gaat is deze app van toegevoegde waarde. Hij is ook te gebruiken voor mensen die niet bij Interpolis verzekerd zijn. Met deze app krijg je hulp voor, tijdens en na het consult. Je kunt bijvoorbeeld doktersafspraken in je agenda plaatsen en klachten, vragen en foto’s toevoegen. Ook kun je het gesprek na toestemming van je arts opnemen. Hiermee kun je zijn of haar adviezen terug luisteren. Ook kun je een pillenwekker instellen, hierdoor zorg je dat je op de juiste momenten je medicijnen inneemt.

Download hem hier.

 

Start en stop

358e5367-b023-495a-b696-257edb797377_Start-&-StopEen ander app voor iPhone en iPad is de start-en-stop app. Deze applicatie helpt mensen bij het doseren van antidepressiva. Moet je starten of juist stoppen met dit medicijn? Door middel van een handige MoodMeter kun je jouw stemming meten. Naar aanleiding van de uitkomsten van deze test geeft de app je handige tips. De MoodMeter zet je stemmingen ook in een grafiek, waardoor je kunt zien wat het effect van de behandeling en het medicijn op je depressie zijn.

Deze app is er niet voor niets. In Nederland gebruiken bijna een miljoen mensen antidepressiva. Jaarlijks beginnen 250.000 mensen met het slikken van dit middel. Starten en stoppen met antidepressiva kan lastig zijn. De start-en-stop app helpt je door de moeilijke periodes heen te komen. Deze app is een initiatief van het Instituur voor Veranwoord Medicijngebruik (IVM) in samenwerking met zorgverzekeraar Menzis en Logica.

 

MedDossier

MedDossier1De laatste app die we hier behandelen is de MedDossier app. Deze app vormt een persoonlijk medisch dossier. Hierin wordt bijvoorbeeld opgenomen of iemand donor is, of een persoon allergieën heeft en wie er in geval van nood moet worden gebeld. Deze app zorgt ervoor dat de gebruiker medische informatie op het startscherm van zijn of haar smartphone plaatst. Op deze manier heeft de gebruiker altijd de gegevens paraat en kunnen autoriteiten in geval van een ongeluk direct deze gegevens raadplegen.

Ook ziet een arts snel juiste medische informatie, zoals medicijngebruik, bloedgroep, medische geschiedenis en de artsen waarmee de patiënt de laatste tijd contact heeft gehad. MedDossier is een initiatief van GGZ Friesland in samenwerking met Medisch Centrum Leeuwarden. Download hem hier.

Reacties zijn gesloten.